› Forum Lotgenoten Seksueel Geweld › Achtergrond & Informatie › Opinie & actualiteit › Wat droeg jij toen je verkracht werd?
Tags: kunst en cultuur, victim blaming
- Dit onderwerp bevat 3 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 18/01/2018 om 20:15 door Luka.
-
AuteurReacties
-
18 januari 2018 om 20:07 #215866LukaModerator
Delphine Goossens haalde de tentoonstelling, gemaakt door studenten van de Universiteit van Kansas in de VS, naar de Brusselse wijk Molenbeek. De kleding hangt daar met een korte beschrijving van wat er met de slachtoffers is gebeurd.
Deze kleren zijn van één vrouw. Ze werd verkracht als meisje van 5, als student en op latere leeftijd door een vrouw.
Delphine wil bezoekers laten zien dat de verantwoordelijkheid voor een verkrachting nog steeds te vaak bij het slachtoffer wordt gelegd. “Net zoals bij de actrices die aangerand werden door Harvey Weinstein waardoor de #MeToo-discussie ontstond. Toen vonden mensen ook dat ze er zelf mee ingestemd hadden. Daar hadden ze toch mede hun filmrol aan te danken?”
Alsof het niet zo erg is als je er iets aan over hebt gehouden, zoals een filmrol. Ik kreeg er ook wat voor terug: aandacht, eten en een dak boven mijn hoofd, nieuwe schoenen als ik ze nodig had. En later toen ik niet meer vrijwillig terug ging, smeet hij mij geld toe nadat hij dan maar zonder toestemming genomen had wat hij wilde. Nu was ik dan een kind en veel van deze actrices niet, maar het principe vind ik niet heel anders. Als je alleen succes kan hebben in die wereld als je met zo’n viespeuk naar bed gaat is er óók gewoon sprake van dwang. En even los daarvan… Hoezo het gedrag van zo’n viespeuk goedpraten, als je in je eigen sector alleen goed werk kan krijgen als je met één of andere eikel naar bed gaat spreek je er toch óók schande van?
En als het jouw dochter of vriendin betreft die is verkracht zeg je toch ook niet ‘had dan ook geen rokje gedragen?’. Of als je zoon is aangerand door de buurman ‘ik vind dat je het niet erg mag vinden, dus houd op met huilen?’.
Heb jij ook wel eens dergelijke kwetsende opmerking gehoord toen je vertelde over wat je is overkomen? Laat hieronder een reactie achter en/of kom eens op ons chat om te praten met andere lotgenoten.
18 januari 2018 om 20:14 #215867LukaModeratorTopic starterArtikel Trouw: https://www.trouw.nl/home/kleren-slachtoffers-verkrachting-tentoongesteld-in-molenbeek~a01c9d33/
Selvi Incebacak (18) en Wissal Akhdim (18) komen erbij staan. De meiden verbazen zich erover dat je door een vrouw verkracht kunt worden. “Hoe dan?” In principe maken kleren niets uit, zeggen ze. “Maar het hangt er natuurlijk vanaf. Als je hier in de buurt ‘s nachts in een kort jurkje over straat gaat, is de kans 99,9 procent dat je wordt aangerand”, meent Incebacak. Akhdim: “Dan lok je het misschien niet uit, maar je doet het beter niet. Dat is nou eenmaal zo.”
18 januari 2018 om 20:15 #215868LukaModeratorTopic starterArtikel Vance: http://vance.nl/confronterende-expositie-seksueel-misbruik-beantwoordt-vraag-dag-aan/
De expositie wordt georganiseerd door de dienst Preventie van Molenbeek en heeft als doel meer bewustwording te creëren over mishandeling. “Kleding mag geen excuus zijn om de agressie van een man goed te praten”, vertelt Delphine Goossens, curator van de expositie. Goossens geeft aan dat ze met de tentoonstelling twee stereotypen willen ontkrachten. Enerzijds het idee dat er zoiets bestaat als een provocerende outfit en anderzijds de gedachte dat het slachtoffer ook maar enige schuld treft. “Die gedachte heerst nog te veel in onze cultuur”, aldus Goossens.
18 januari 2018 om 20:15 #215869LukaModeratorTopic starterArtikel RTL: https://www.rtlnieuws.nl/opmerkelijk/wat-had-je-aan-toen-je-verkracht-werd-expositie-als-protest-tegen-rotvraag
‘Welke kleren droeg je die dag?’ Een vrouw kreeg die vraag van haar baas toen ze de eerste keer na haar verkrachting weer op haar werk verscheen. Ze droeg tijdens de aanval een zwart, wijd T-shirt. Na die vraag nam de vrouw direct ontslag. Nu is haar outfit te zien in een expositie in het Belgische Molenbeek. Die expositie moet begrip creëren voor slachtoffers van verkrachting en aanranding.
-
AuteurReacties
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.