Onvolmaakt tevreden
omgaan met je innerlijke criticus
Uitgever: Boom uitgevers Amsterdam
Auteur: Frans Schalkwijk
Samenvatting
Iedereen herkent het: de kritische innerlijke stem die je voortdurend aan het twijfelen brengt. Leer omgaan met deze criticus door jezelf beter te leren kennen. Bij veel mensen is de innerlijke criticus nooit tevreden. ‘Mijn opmerking tijdens de vergadering sloeg helemaal nergens op…’, ‘Weer vergeten om hem te feliciteren, wat ben ik toch een …’
Kun je die stem niet gewoon uitzetten? Het simpele antwoord is ‘nee’: gevoelens van schaamte en schuld hebben namelijk een belangrijke functie. Ze zorgen ervoor dat we in het dagelijkse leven een beetje ‘binnen de lijntjes’ blijven. Maar als die stem te sterk wordt, kan hij ook negatieve gevolgen hebben. En tegen jezelf zeggen dat je ‘minder streng voor jezelf moet zijn’, helpt dan niet.
Toch is het mogelijk te veranderen: je kunt leren omgaan met je innerlijke criticus door jezelf beter te leren begrijpen. In dit boek kan de lezer aan de hand van verschillende tests meer inzicht krijgen in zijn neiging om voortdurend schuld en schaamte te voelen en hoe (in)adequaat hij daarmee omgaat. Door als een welwillende buitenstaander naar zichzelf te kijken kan hij leren accepteren dat hij inderdaad niet volmaakt is, maar tevreden kan zijn met ‘goed genoeg’.
Frans Schalkwijk is psychotherapeut/psychoanalyticus en forensisch deskundige in processen met jeugdige verdachten. Hij publiceerde onder meer over emoties bij jongeren, narcisme, schaamte en schuld.
Recensie
Nooit tevreden zijn met jezelf of met de bereikte resultaten, de interne commentator die de lat steeds hoger legt dan de werkelijkheid: wie kent het niet bij tijd en wijle? Problematischer wordt het als je er je hele leven last van hebt, met een laag en/of negatief zelfbeeld tot gevolg. Aan de basis van die ongezonde toestand liggen negatieve gedachten die aan de gemoedsrust vreten en een mens ongelukkig maken. Als psychotherapeut leert de auteur betrokkenen hun gedachten te beïnvloeden door het introduceren van relativerende gedachten. Het is een proces om anders naar de werkelijkheid en naar zichzelf te leren kijken.
Het boek staat vol met dagdagelijkse oefeningen en voorbeelden. De betrokkenen kunnen dan van een ‘ik ben niet-oké’-situatie de overstap maken naar een ‘ik ben oké’-beleving, ‘ook al ben ik niet perfect’. Met een literatuurlijst.
Drs. L. Leclercq