Dan toch extern meldpunt grensoverschrijdend gedrag in hoger onderwijs (België)

Forum Lotgenoten Seksueel Geweld Achtergrond & Informatie Opinie & actualiteit Dan toch extern meldpunt grensoverschrijdend gedrag in hoger onderwijs (België)

  • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 20/06/2022 om 17:58 door Luka.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Reacties
  • #273091
    Luka
    Moderator

      Er komt dan toch een extern meldpunt voor slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag in het hoger onderwijs. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft daarover een akkoord bereikt met vertegenwoordigers van hogescholen, universiteiten en de studenten. De concrete uitvoering van de afspraken zouden tegen de zomer van 2023 rond moeten zijn. “We gaan hier niet voor haastwerk, wel voor een grondige en structurele aanpak”, zegt Weyts.

      Het meldpunt zal los van hogescholen en universiteiten werken. Volgens de minister gaat het om een waardevolle aanvulling op de bestaande meldpunten, waar alle vormen van grensoverschrijdend gedrag die iemands waardigheid aantasten, kunnen worden gemeld. Slachtoffers kunnen er terecht nadat ze de opties van de instellingen hebben uitgeput, maar ze kunnen ook rechtstreeks kiezen om aan te kloppen bij het externe meldpunt. “Het nieuwe meldpunt zal laagdrempelig zijn”, belooft Weyts.

      Het meldpunt is niet de enige maatregel waarover een akkoord werd bereikt. Elke hogeschool en universiteit moet een centraal register bijhouden waarin alle meldingen worden opgenomen, ook de meldingen bij het externe meldpunt. Zo worden patronen sneller zichtbaar. Dat is voor de Leuvense universiteit niets nieuws. Daar werken ze al vier jaar met zo’n register. Elke melding wordt in categorieën onderverdeeld, gaande van tussen wie het conflict zich afspeelt of heeft afgespeeld en wat de aard ervan is.

      Daarbij moet in elke instelling een verantwoordelijke erover waken dat de meldingen ook actief worden opgevolgd en niet in de vergetelheid belanden.

      Ook komt er een beschermend kader voor studenten, naar analogie met de Welzijnswet voor personeelsleden. Dat kader zal de rol en het statuut van de vertrouwenspersoon verankeren, zodat er voldoende garanties zijn voor bijvoorbeeld een professionele opleiding en een onafhankelijke werking met een duidelijk beroepsgeheim. Het kader zal ook afspraken bevatten over hoe studenten geïnformeerd worden over hun rechten en de mogelijke procedures.

      Bedoeling is dat de concrete uitvoering van de afspraken tegen de zomer van 2023 rond is. “We gaan hier niet voor haastwerk, wel voor een grondige en structurele aanpak”, zegt Weyts. “We roepen alle slachtoffers ook op om niet te wachten tot het centrale externe meldpunt er is. Als zij dat willen, kunnen zij de stap zetten naar lokale meldpunten of vertrouwenspersonen die er al zijn.”

      Luc Sels: “Nu tijd nemen voor uitwerking”

      Luc Sels, rector van de KU Leuven, toont zich tevreden met de oprichting van het meldpunt. Rector Sels benadrukt dat het meldpunt een aanvullend karakter heeft, en dat er nu voldoende tijd genomen zal worden om de concrete uitvoering uit te werken. “We moeten voldoende tijd nemen om dit project uit te werken. Zo zorgen we dat er geen overlap is tussen het externe meldpunt en interne aanspreekpunten. Dat zal verwarring tegengaan.”

      “We hebben als universiteit nooit verzet aangetekend tegen de oprichting van een extern meldpunt”, zegt Sels. “We vonden het wel altijd belangrijk om het complementair aan bestaande initiatieven op te richten. Iedereen kan in alle veiligheid een melding maken bij vertrouwenspersonen binnen de universiteit of bij onze externe partner IDEWE, maar als iemand zich veiliger voelt om zich tot een aanspreekpunt op Vlaams niveau te wenden, dan heb ik daar alle begrip voor.”

      Als iemand een melding doet bij het externe punt, is het de bedoeling dat die in overleg treedt met de betreffende hogeschool of universiteit en de zaak verder opvolgt. De bevoegdheid om eventuele sancties of tuchtprocedures op te starten, blijft bij de instellingen zelf liggen.

      Voor Pepijn Nollet, voorzitter van de studentenraad van de KU Leuven is het vooral belangrijk dat de Vlaamse Vereniging van Studenten voldoende betrokken wordt in de uitwerking van het meldpunt. “Er moet ook rekening worden gehouden met verschillende lokale contexten”, zegt Nollet. “Er bestaat op dit moment al veel mogelijkheden om meldingen te maken, maar een extern punt kan wel drempelverlagend werken.”

      Bron: GVA >>

    1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
    gasten online: 67 ▪︎ leden online: 0
    No users are currently active
    FORUM STATISTIEKEN
    topics: 3.903, reacties: 22.212, leden: 3.076